BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

NUFFNANG

Kongsi Resepi

<

Pages

Monday, June 20, 2011

MeNeRiMa TeMpAHaN DoDoL & kUiH RaYa TaHuN 2011


DODOL
Dodol adalah sejenis makanan yang boleh dikategorikan dalam kumpulan makanan yang manis (atau manisan/penganan). Dodol sangat terkenal di Melaka dan di Muar,Johor . Membuat dodol boleh dikatakan amat rumit. Ramai orang selalu mencuba untuk membuatnya. Tetapi tidak semua yang akan menghasilkan dodol yang bermutu tinggi. Biasanya mereka yang mahir membuat dodol ini terdiri daripada mereka yang telah berusia. Jarang sekali generasi muda mahir membuat dodol. Bahan-bahan yang diperlukan untuk membuat dodol terdiri daripadasantan kelapatepung berasgula pasirgula melaka dan garam.
Kini, Dodol merupakan suatu makanan manisan yang amat popular dan digemari di Indonesia,MalaysiaFilipinaSingapura, dan Sri Lanka. Manakala di Filipina, khususnya pada wilayahIlocosLuzon dan di bahagian LanaoMindanao serta di India khususnya pada wilayah Goa.
Pada asasnya, manisan Dodol ini diperbuat daripada perahan susu dari buah kelapa tua, jageri (gula batu merah yang diperbuat dari ekstrak tebu atau gula melaka) serta tepung beras ataupuntepung pulut. Semua ramuan ini akan diadunkan melalui kaedah kacauan yang berlangsung berterusan selama lebih kurang 3 hingga 4 jam pada suhu tinggi untuk masakan yang sesuai. Hasilnya, fizikal dan rasa Dodol akan berubah menjadi melekittebal dan manis. Di kebanyakan negara Asean, Dodol telah menjadi bahan santapan khususnya pada hari perayaan Hari Raya Aidilfitri and Hari Raya Haji. Terdapat banyak versi Dodol yang berlainan samaada dari segi warnanya yang kebanyakannya berwarna perang gelaphijau dan kuning. Rasa Dodol juga turut dipelbagaikan, namun versi rasanya yang selalu dinikmati adalah dalam keadaan rasa Durian,Kelapa dan Pisang.
1kg-RM22.00
  1kg -RM25.00

Bersempena dengan Hari Raya yang akan menjelang tidak berapa lama lagi , saya dari blog
http://maz-kehidupan81. blogspot. com menawarkan kepada anda dodol untuk hidangan hari raya nanti.....Anda boleh membuat tempahan awal kepada kami melalui email maz_hacker81@yahoo.com atau menelefon kami di talian 014-7763912.Kami menawarkan dodol asli dari melaka antaranya Dodol Gula Melaka.Dodol,Dodol Perasa Pandan,Dodol Perasa Durian dan Wajik Sirat.